Boederij van der Aarde
Een schone leefomgeving als nalatenschap
Rene van der Aarde is BIO boer in Hem. 5 jaar terug maakte hij de omschakeling naar BIO. Na 3 jaar van investeren kan hij nu oogsten en heeft hij veel geleerd over het omschakelen naar BIO en alle voordelen die erbij komen kijken. Neem een kijkje in zijn verhaal.
Rene van der Aarde
“Als consument heb je een keuze over waar je geld naartoe gaat. Hoe meer biologische producten er uit je eigen omgeving worden gekocht, hoe schoner je omgeving wordt. Daar staat nog niet iedereen bij stil,” vertelt boer René van der Aarde, die de overstap naar biologische landbouw heeft gemaakt. Hij verbouwt appels en peren, waaronder de rassen Elstar, Santana en Conference. Vooral de Santana-appel is zijn favoriet, omdat deze goed bestand is tegen schimmels en een sterke, smaakvolle appel is.
Producten die Rene teelt
Santana appels
Verkrijgbaar: oktober tot mei
Elstar appels
Verkrijgbaar: oktober tot mei
Conference peren
Verkrijgbaar: oktober tot mei
Verkrijgbaar bij:
Ekoplaza Alkmaar, Ekoplaza Heiloo, Ekoplaza Castricum, Ekoplaza Schoorl, Van der Aarde Hem
Van jongs af aan wist René al dat hij het familiebedrijf wilde overnemen, maar dat ging niet zonder uitdagingen. “Het was niet eenvoudig om in te stappen, want ik was niet de enige in de familie die het wilde,” legt hij uit. René is de vijfde generatie en kwam in 2005 bij het familiebedrijf. Dat het bedrijf al zo lang in de familie is, voelt als een grote verantwoordelijkheid.
“Je wilt de generatie zijn die het bedrijf succesvol voortzet. Eén van de dingen die ik anders doe, is de omschakeling naar biologisch.”
De overstap naar biologische landbouw De omschakeling naar biologische landbouw was een ingrijpende verandering voor zijn bedrijf. “De grond moet weer het voedsel voor de boom gaan maken, in plaats van kunstmest,” vertelt René. Dit had niet alleen invloed op de teelt, maar ook op de afnemers en zijn manier van werken. De omschakeling duurt drie jaar en wordt in Nederland niet gefinancierd. “In die periode moet je het zelf zien te redden, dus je moet geld sparen om de drie jaar door te komen voordat je producten officieel 100% biologisch zijn.”
🎤 Rene vertelt over de omschakeling naar bio
Het belang van biologisch Ondanks de kosten en het risico blijft René overtuigd van het belang van biologische landbouw. Voor hem is het niet alleen een kwestie van bedrijfsvoering, maar ook van persoonlijke waarden. René: “Als ondernemer loop ik een bedrijfsrisico als ik niet in een schone omgeving werk. En ik woon met mijn gezin bij het bedrijf, dus dat is ook mijn eigen leefomgeving. Ik wil met een goed gevoel mijn producten verkopen. Biologisch betekent voor mij een 100% schoon product. Daar sta ik volledig achter.” Een nieuw voedselsysteem René heeft een sterke visie op het huidige voedselsysteem, dat volgens hem te veel gericht is op massaproductie en efficiëntie.
“We moeten terug naar een systeem dat focust op lokale productie en samenwerking met de natuur, met meer seizoensgebonden producten. We moeten ook minder afhankelijk worden van geïmporteerd voedsel.”
Rechtstreeks op de boerderij kopen
Op zijn boerderij draagt René bij aan de korte keten tussen boer en consument door directe verkoop. “We hebben een automaat waar je producten zoals appels, peren, sappen, eieren en honing kunt kopen. Die directe verbinding met de klanten is fantastisch, en het is geweldig om te zien hoe mensen onze producten waarderen.” Wat René het leukste vindt aan zijn werk, zijn de blije klanten en afnemers. René: “Mensen die een zakje appels uit de boerderijautomaat komen halen of zelf fruit bij mij komen plukken. Als ik blije klanten zie dan denk ik, ik heb weer een goed jaar gehad.”
🎤 Consumenten hebben de keuze
Stoofpeertjes zonder suiker
Als het gaat om zijn favoriete product van eigen teelt, noemt René de stoofpeertjes. “Als je ze gewoon in water kookt en ze zijn op het juiste moment geoogst, hoef je geen extra suiker toe te voegen,” legt hij uit. Het geheim zit in het juiste oogstmoment en de kwaliteit van het fruit.
“Je wilt de generatie zijn die het bedrijf succesvol voortzet. Eén van de dingen die ik anders doe, is de omschakeling naar biologisch.”
Met je keuzes bijdragen aan je leefomgeving
René wil consumenten graag bewust maken van hun keuzes bij het kopen van groente en fruit. “Elke aankoop is een keuze,” zegt hij. Als je kiest voor een lokaal biologisch product, heb je niet alleen een gezond product, maar draag je ook direct bij aan je eigen leefomgeving. “Hoe meer biologische producten lokaal worden verkocht, hoe schoner je omgeving wordt,” vertelt René.
Samenwerken voor meer impact
In de toekomst wil René nog meer samenwerken met andere bio-bedrijven. “Het zou fantastisch zijn om een consortium van bio-bedrijven op te richten,” zegt hij. Hij gelooft dat door samen te werken, ze een grotere impact kunnen maken op de leefomgeving en duurzaam kunnen blijven produceren.
Een schone leefomgeving als nalatenschap
Tot slot denkt René na over wat hij toekomstige generaties wil meegeven. “Ik wil ze een basis geven waar ze iets mee kunnen, een schone leefomgeving,” zegt hij. Voor René is het belangrijk dat de volgende generaties niet hoeven op te ruimen wat vorige generaties hebben vervuild. “Die schone omgeving is mijn nalatenschap.”
Dit is het allerleukste aan mijn vak
Andere BIO Dichtbij boerderijen
In deze serie volgen we BIO boerderijen die vertellen over hun weg naar Hollandse BIO producten produceren en hun kijk op voeding; uit eigen omgeving, gezond en voor de omgeving.