Boederij Noorderhoeve

Zorgen voor elkaar en de aarde 


Sanne Ossinga

“Bij de Noorderhoeve draait alles om de zorg voor elkaar en voor onze aarde. We zijn ervan overtuigd dat het welzijn van onze cliënten en de gezondheid van de omgeving hand in hand gaan. Wij zorgen voor onze cliënten en samen zorgen we voor deze mooie plek. We telen onze groenten en maken heerlijke zuivelproducten, allemaal in samenwerking met de maatschappij en de natuur,”

Producten die Noorderhoeve teelt en produceert

Zachte zuivel

Verkrijgbaar: jaar rond

Kaas

Verkrijgbaar: jaar rond

Gemengde sla

Verkrijgbaar: oktober tot mei

Rucola

Verkrijgbaar: November tot december

Winterpostelein

Verkrijgbaar: november en december

Spinazie

Verkrijgbaar: maart-april-mei, september-oktober

Raapsteeltjes

Verkrijgbaar: maart-april-mei, september-oktober

Verkrijgbaar bij:

Ekoplaza Alkmaar, Ekoplaza Heiloo, Ekoplaza Castricum, Ekoplaza Schoorl, Odin Bergen, Groet Goed en Erics Landwinkel

De Noorderhoeve is een zorgboerderij waar op dit moment 19 verstandelijk gehandicapten, ex-verslaafden en mensen met psychische problematiek wonen en werken. Sanne: “We hebben drie werkgebieden: de zuivel, de veehouderij en de tuin. Sommige cliënten werken op één werkgebied, anderen op meerdere. Wat we hier doen is puur, echt, eerlijk. Dat is onze kracht, we doen het met elkaar.”

“Wat we hier doen is puur, echt, eerlijk. Dat is onze kracht, we doen het met elkaar.”

Geboren en getogen op de Noorderhoeve

Sanne is geboren en getogen op de Noorderhoeve. Ze vertelt: “Mijn vader, die met pensioen is, doet nog steeds nachtwacht en mijn moeder ondersteunt mij als secretaresse. De rollen zijn een beetje omgedraaid. Mijn moeder heeft eerder de rol gehad die ik nu heb, en haar ervaring helpt mij enorm.”

Geboren en getogen op de Noorderhoeve

Sanne is geboren en getogen op de Noorderhoeve. Ze vertelt: “Mijn vader, die met pensioen is, doet nog steeds nachtwacht en mijn moeder ondersteunt mij als secretaresse. De rollen zijn een beetje omgedraaid. Mijn moeder heeft eerder de rol gehad die ik nu heb, en haar ervaring helpt mij enorm.”

Een boswachter met groene vingers

Lydia werkt er sinds dit jaar en met haar achtergrond als boswachter is ze een echte natuurmens. “We zitten natuurlijk op een prachtige biologisch-dynamische boerderij. Dus dat is al crème de la crème. We willen een bloeiende, ecologische tuin creëren waar niet alleen groenten en kruiden worden geteeld, maar ook een plek is waar de natuur en de maatschappij samenkomen,” zegt Lydia. Haar persoonlijke drijfveer?

Alles staat met elkaar in verbinding


“We willen de tuin zo inrichten dat hij ecologisch verantwoord is,” legt Lydia uit. “Dat betekent dat we niet alleen rekening houden met de planten, maar ook met de insecten en dieren die we nodig hebben voor de biodiversiteit. Het is een systeem waar alles met elkaar verbonden is.” Voor Lydia is de verbinding met de natuur essentieel. “Als wij goed voor de bodem zorgen, halen we er ook meer uit. De producten die we uit de bodem halen zijn veel voedzamer en lekkerder.”

Puur en van dichtbij: dat proef je

De producten van de Noorderhoeve gaan van romige kaas tot frisse hangop en kleurrijke groenten. De favoriet van Sanne? “Hangop. Dat is een heerlijk toetje, daar hoef je niks meer aan toe te voegen. Dat komt ook doordat de smaken van ons zo puur zijn. Onze koeien grazen op de velden rondom de boerderij. De melk die we produceren is puur en van dichtbij. Dat proef je niet alleen in de smaak, maar het is ook goed voor de grond, de biodiversiteit, de dieren en voor ons om te drinken.”

“Ik wil het voedsel dichterbij de mensen brengen, en een actievere rol spelen in de gezondheid van mensen. En met biologisch, puur eten kan dat.”

Groeien en bloeien

Maar het gaat niet alleen om de producten; de zorg voor cliënten staat voorop. Sanne: “We willen dat iedereen zich hier thuis voelt. De boerderij is een unieke plek waar mensen kunnen groeien en bloeien. Hier combineren we zorg en landbouw op een manier die goed is voor iedereen.” Lydia’s missie is om een plek te creëren die niet alleen functioneel is, maar ook uitnodigend: “Ik wil graag een aparte kruidentuin. Dat de tuin een nog vrolijkere plek is, met geneeskrachtige kruiden. Dat je ze in kunt zetten voor het vee, en dat we samen met de bewoners thee kunnen maken van de kruiden uit de tuin.”

Open voor de maatschappij

Voor Lydia is het verder openstellen van de tuin voor publiek een wens: “Ik wil graag een zo gevarieerd mogelijke tuin. Met groenten, kruiden en plukbloemen waar veel mensen van kunnen genieten.” Sanne legt uit dat ze ook nu al regelmatig bezoekers op de boerderij hebben: “We hebben ook een samenwerking met de Buurtmarkt. Dat is een organisatie die lokaal producten haalt en tassen vult die mensen kunnen bestellen. Mensen kunnen die dan elke zaterdag ook bij ons op het terrein ophalen. En daar zitten ook onze producten weer in die we op die manier verkopen. Er komen dan mensen bij ons op het terrein, die een rondje lopen. Die zien de dieren en tuin. Dus op die manier zijn we ook weer open voor de maatschappij, voor de samenleving.”

Van meer naar meer aandacht

Volgens Sanne zijn er veranderingen in het huidige voedselsysteem nodig om ook in de toekomst goed voor de aarde te kunnen zorgen. Sanne: “We verlangen naar meer, sneller en efficiënter, maar dat gaat vaak ten koste van aandacht, kwaliteit en liefde – voor de mensen, de planten en de dieren. Ik zou willen dat er meer ruimte is voor vertraging. Ik geloof dat minder soms meer is. Het draait voor mij om kwaliteit, vooral als het gaat om lokaal en biologisch.”

“Het gaat wat minder om hoeveel dingen je eruit haalt, maar meer om iets moois neer te zetten, waar iedereen van kan genieten.”

Een mooie tuin waarvan iedereen kan genieten


Lydia wil graag een mooie tuin achterlaten: “Ik wil meer de bodem gaan voeden, maar ook meer natuurlijke elementen erbij betrekken. Dus meer hagen, meer fruitstruiken.” Door deze holistische aanpak hoopt Lydia dat de tuin veerkrachtiger wordt: “Het gaat veel meer om een tuin creëren, die echt goed is voor de bodem, voor de natuur, voor de mens, voor de insecten en voor alles. Het gaat wat minder om hoeveel dingen je eruit haalt, maar meer om iets moois neer te zetten, waar iedereen van kan genieten.”

Genieten van iedere ontmoeting


Op de vraag wat Sanne graag wil meegeven aan toekomstige generaties antwoordt ze: “Blijf dichtbij jezelf, bij de natuur en in het hier en nu. Geniet van iedere ontmoeting: of dat nu een ontmoeting is met een dier, een bloem of een collega. In een ontmoeting gebeurt iets en daarin zie je elkaar en daarin ontstaat ook een bepaalde energie die je voelt. Hier op de boerderij voel je ook een bepaalde energie en juist dat maakt ons uniek.” Ook krijgt Sanne vaak terug dat de Noorderhoeve een bijzondere plek is: “Werken in de natuur werkt helend en dat hoor ik ook vaak terug, dat wij een helende plek zijn waar iedereen zichzelf kan zijn, zonder oordeel. Ik hoop dat de Noorderhoeve altijd zo’n plek blijft.”

Sterke verbondenheid met de maatschappij en natuur


De verbondenheid met de maatschappij en de natuur maakt de Noorderhoeve zo bijzonder. Sanne: “We willen een plek zijn waar iedereen zich veilig voelt en waar je samen kunt bouwen aan een gezondere toekomst, voor onszelf en voor de aarde. Ja, we hebben onze uitdagingen, maar met passie en een beetje humor blijven we werken aan een betere wereld, waar zorg voor elkaar en de aarde centraal staat.”

Andere BIO Dichtbij boerderijen

In deze serie volgen we BIO boerderijen die vertellen over hun weg naar Hollandse BIO producten produceren en hun kijk op voeding; uit eigen omgeving, gezond en voor de omgeving.

Bekijk ook de andere boerderijen

Boerderij Van der Aarde

Boerderij Nieuwhof