Boederij Nieuwhof
Beter voor onze gezondheid én de planeet
Jeroen Nieuwhof
“De omslag maken naar biologisch niet altijd makkelijk, maar ik ben blij dat ik mijn eigen weg heb gekozen en dat ik op deze manier kan bijdragen aan een gezondere toekomst voor ons en de aarde,” vertelt Jeroen Nieuwhof. Hij is boer in de Wieringermeer, een gebied waar biologische landbouw zeldzaam is. Op zijn land verbouwt hij onder andere flespompoenen, rode kool, winterwortels, uien en doperwten. Ondanks de uitdagingen, zoals klimaatveranderingen en wet- en regelgeving, blijft hij vol passie zijn gewassen telen.
Producten die Jeroen teelt
Gele uien
Verkrijgbaar: oktober tot mei
Fles pompoen
Verkrijgbaar: oktober tot mei
Pompoen
Verkrijgbaar: oktober tot mei
Verkrijgbaar bij:
Het familiebedrijf waar hij nu aan het roer staat, kent een rijke geschiedenis. “Mijn opa is na de oorlog gestart met dit bedrijf, daarna heeft mijn vader het overgenomen. Ik ben in 2010 begonnen in het familiebedrijf,” vertelt Jeroen. Tot 2021 werkte hij samen met zijn ouders, daarna nam hij het bedrijf volledig over. In 2018 besloot hij de stap te maken om biologisch te gaan telen, een beslissing die niet iedereen in de familie meteen steunde. “Mijn ouders, vooral mijn vader, zag biologisch telen als een stap terug in de tijd, naar de periode waarin alles met de hand werd gedaan en de opbrengsten laag waren. Maar voor mij was het belangrijk om deze keuze te maken, omdat ik geloof dat dit de toekomst is.”
“Mijn ouders, vooral mijn vader, zag biologisch telen als een stap terug in de tijd, naar de periode waarin alles met de hand werd gedaan en de opbrengsten laag waren. Maar voor mij was het belangrijk om deze keuze te maken, omdat ik geloof dat dit de toekomst is.”
Bio: beter voor ons lichaam en de planeet
Voor Jeroen draait biologische landbouw niet alleen om het vermijden van chemische middelen. Het is voor hem een manier om op een duurzamere manier te telen en een positieve impact te hebben op de aarde én de gezondheid van de mens. “Biologische landbouw is zoveel meer dan een label; het is een manier om te telen zonder chemische middelen, en om gezondere, smaakvollere producten te leveren. Beter voor ons lichaam en de planeet.”
Bio is meer smaak zegt Jeroen
Terug naar kleinschaligere productie
Hij ziet een groeiende behoefte aan verandering in het huidige voedselsysteem. “Het huidige systeem draait veel te veel om massa, schaalvergroting en efficiëntie, zonder rekening te houden met de langetermijneffecten op het milieu. We moeten terug naar kleinschaligere, lokale productie met meer oog voor de bodemgezondheid en biodiversiteit.”
“Het huidige systeem draait veel te veel om massa, schaalvergroting en efficiëntie, zonder rekening te houden met de langetermijneffecten op het milieu.”
Terug naar kleinschaligere productie
Hij ziet een groeiende behoefte aan verandering in het huidige voedselsysteem. “Het huidige systeem draait veel te veel om massa, schaalvergroting en efficiëntie, zonder rekening te houden met de langetermijneffecten op het milieu. We moeten terug naar kleinschaligere, lokale productie met meer oog voor de bodemgezondheid en biodiversiteit.”
De omschakeling naar bio
De omschakeling naar biologisch is een langdurig proces. Jeroen legt uit hoe dit in zijn werk ging: “Je meldt je aan bij de instantie die biologische certificering verzorgt, en dan start je een omschakelperiode van twee jaar. In die tijd teel je al volgens de biologische regels, maar je mag je producten nog niet als biologisch verkopen. Dat betekent dat je wel de hogere kosten hebt, maar niet de hogere prijzen kunt vragen. Pas in het derde jaar kun je profiteren van de hogere marges.” Ondanks de financiële uitdagingen op korte termijn, staat hij helemaal achter zijn beslissing. “Ik ben ervan overtuigd dat de gangbare manier van landbouw over tien jaar niet meer op dezelfde wijze kan doorgaan. De druk om te verduurzamen neemt toe, en ik geloof erin dat je je eigen moment wil kiezen om die omschakeling te doen.”
Korte keten
“Het mooiste moment is aan het einde van het seizoen, als ik oogst en zie dat al mijn inspanningen hebben geleid tot een prachtig product.”
Samen met zijn vrouw een winkel gestart
Naast zijn werk op het land, draagt Jeroen ook bij aan de korte keten, waarbij er zo min mogelijk schakels zijn tussen boer en consument. “Vorige zomer ben ik samen met mijn vrouw Regina, die voedingsexpert is, een winkel gestart. Het begon met een klein kraampje en nu is het uitgegroeid tot een plek waar mensen uit de buurt hun biologische producten kopen. We verkopen een combinatie van eigen producten en die van collega-boeren. Alles is 100% biologisch, dat vinden we belangrijk.”
Trots op de pompoenen
Wat Jeroen het meeste voldoening geeft in zijn werk, is het moment van oogsten. “Het mooiste moment is aan het einde van het seizoen, als ik oogst en zie dat al mijn inspanningen hebben geleid tot een prachtig product. Want het blijft toch een natuurproduct en we kunnen er niet zo heel veel aan sturen. Als het dan allemaal gewoon goed is en er komen hele mooie pompoenen onder de bladeren vandaan, dan ben ik daar wel heel trots op.”
Ondanks uitdagingen en prachtig boerenleven
Of zijn kinderen later het bedrijf zullen overnemen, laat hij open. “Het zou mooi zijn als een van hen het bedrijf voortzet, maar ze moeten het echt zelf willen, anders werkt het niet. Boer zijn in Nederland is tegenwoordig best zwaar. Zo hebben we te maken met klimaatverandering, de regenval dit jaar zorgde voor extra uitdagingen om alsnog een goede oogst te kunnen hebben.” Ondanks de moeilijkheden blijft Jeroen positief over de toekomst van het boerenbedrijf. “Als ze het willen zeg ik: start maar gewoon. Ik help je. Want ondanks dat het soms pittig is, is het boerenleven mooi en is het geweldig om je eigen gewassen in je handen te hebben.”
Dit is het allerleukste aan mijn werk
Andere BIO Dichtbij boerderijen
In deze serie volgen we BIO boerderijen die vertellen over hun weg naar Hollandse BIO producten produceren en hun kijk op voeding; uit eigen omgeving, gezond en voor de omgeving.